FARKLI ULUSLARIN ÇORBA KÜLTÜRLERİ - YEMEK EGİTİMCİN

FARKLI ULUSLARIN ÇORBA KÜLTÜRLERİ

FARKLI ULUSLARIN ÇORBA KÜLTÜRLERİ






Çorba hemen hemen bütün ulusların kültüründe vardır. Her kültürde bulunan mönüllerde ilk yemektir. Çinliler çorbayı yemeğin sonunda alırlar. Bu durum belki bize garip gelebilir; ama bizde de eğlenceli bir gecenin ardından işkembe, kelle paça çorbası içilir. Bu yüzden açılmış ve gece yarısından sonra hizmet veren işkembeciler mevcuttur.

    Deniz ürünü bol olan ülkelerde deniz ürünlerinden çorba yapıldığını, spagetti ile özdeşleşmiş İtalya da ise sebze çorbasına kırılmış spagetti veya makarna görülür. Yani dünyaca ün kazanmış özel çorbalar ait oldukları ülkenin özelliklerini taşırlar.

   Bizim kültürümüzde çorbanın yeri çok başkadır. Yorelerimize göre değişen bir çok çorba çeşidimiz vardır. Ayrıca sabah kahvaltısında çorba alışkanlığı yitirmeye başlamış olsa da pek çok ilimizde sabah 5 ten itibaren hizmet veren çorbalarımız mevcuttur.
 
Ülkemiz de her türlü gıda maddesi ile çorba yapılmaktadır. Bizim çorbalarımızın hemen hemen hepsi özel çorbalardır. Tarhana, bamya, yayla, düğün çorbası, işkembe, kelle- paça vb. Çorbalar vardır. Türk mutfağı ile ilgili yazılarımızda bu çorbaları da göreceksiniz.

Özel çorbaların özellikleri;

    Çorbalar doyurucu olmayan başlangıç yemekleridir. Ancak özel çorbalar yoğun malzemeler içerirler.

  Değişik Yöntem ve yapılanın haricinde malzemelerle yapılır ve besin değeri zengindir.

 Bir milletin, iklimin yörenin özelliklerini yansıtırlar.

Özel malzeme gerektirenler pahalı ve özel mönülerde veya istek üzerine yer alabilirler her yerde görmeniz mümkün olmaz örneğin kablumba çorbası, öküz kuyruğu çorbası gibi.