ULUSLAR ARASI MUTFAK VE KÜLTÜRLERİ ( DÜNYA MUTFAĞI ) - YEMEK EGİTİMCİN

ULUSLAR ARASI MUTFAK VE KÜLTÜRLERİ ( DÜNYA MUTFAĞI )

   FARKLI ULUSLARIN MUTFAK KÜLTÜRÜ




Bir ülkede yöreler arasında bile damak tadı, mutafak kültürleri değişmektedir. Diğer Ülkelerde lezzet, hazırlayış şekli, mutfak kültürleri farkları vardır. Bu farklılıkların yanında dünyanın her tarafında pizza, pizza olarak vardır ve İtalyanların oluğu bilinir. Fransızların fileminyonu dünyanın her yerinde aynı şekilde hazırlanır. Türkiyede yapılan şiş kebabını Türkiye'ye gelen her Yabancı turist ister.

Farklı ülkelerin mutfak kültürlerine bakacak olursak;

Fransız mutfağı; 
Dünyaca tanınmış bir mutfaktır. Soslu yemekleri ön plandadır. Uygulaması kolay bir mutfak kültürüne sahiptir. Bütün dünyadaki mutfak terimleri Fransızca kökenlidir.  Etli, balıklı, yemekleri, tart, pasta, şarap ve peynirleri ünlüdür.

İngiliz mutfağı;
Fransız mutfağı kadar ünlü değildir. Kaliteli etler ve haşlama sebzeler tercih edilir. Sütlü tatlıları tercih sevilir. Kahvaltıya önem verirler. Beş çayları önemlidir. Akşam yemekleri daha zengin olur.

Alman mutfağı;
Patates ve lahana mutfağın baş yiyeceğidir. Deniz ürünleri ve  domuz etinden hazırlanan jambon  vb. Çok tüketilir. Gelenekleri ve iklim koşulları şekillendirilmiştir. Pasta ve ekmek çeşidi çoktur.

İskandinav mutfakları;
Daha soğuk olmaları sebebi ile yağlı, unlu ve şekerli yiyecekler daha fazladır. Kaliteli deniz ürünlerinden yapılan yiyecekleri ve Danimarka'nın pasta ve börekleri ünlüdür.

İspanyol mutfağı;
Acılı yemekleri meşhurdur. Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Deniz ürünleri çoktur.

İtalyan mutfağı;
Yemekleri tarihi ve geçmiş doğu kültürüne dayanır. Pizza, spagetti ve makarna çeşitleri ünlüdür.

Kuzey Amerika mutfağı;
Amerikan yeme alışkanlıkları İngilizlere benzer fakat farklı gruplar, farklı yemek kültürleri oluşturmuşlardır.

Güney Amerika mutfağı;
Tropik iklime sahip oldukları için farklı ürünler yetişmektedir. Değişik grupların farklı yemek yeme alışkanlıkları olmuştur. Büyük baş hayvanların yanında maymun eti, timsah eti, iri karınca gibi şeylerde tüketilmektedir.

Rus mutfağı;
Soğuk iklim koşulları olduğu için  yemekleri yağlı ve ağırdır. Dünyaca ünlü yemekleri çoktur.


Japon mutfağı;
Avrupa ve Türk mutfağından çok farklıdır. Yemekleri ve yeme şekilleri ilgi çekicidir. Çiğ balıkları, çiğ sebzeleri ve soya sosu ünlüdür.

Asya mutfağı;
Türk devletlerinin olduğu bölümde pilav ünlüdür. Anadolu Türk mutfağı kültürü ve Rus mutfağı kültürü karışımı görülür. Tayland, Endonezya, Singapur gibi ülkelerde beslenme kültürü farklıdır. Temel besin buralarda pirinctir. Uçan kaçan her türlü canlı yenir.

Kuzey Afrika mutfağı;
Buralarda ki ülkeler İslam ülkeleridir. Fas, cezair, Tunus gibi İslam ülkelerindeki yemek alışkanlıkları birbirine benzer. Pilavlari ünlüdür.

Ülkelere inceledikçe farklı ve benzer özellikleri inceleme imkanı bulacağız.

Bu yazımızın da sonuna geldik diğer yazıda görüşmek üzere...